Kako odabrati balans i teniski reket

Teniski reketi danas teže od 200 do 350 grama.

reketLakši reketi se preporučuju djeci, početnicima i rekreativcima. Lagani reketi daju manje snage udarcima ali više pokretljivosti i kontrole.

Teži reketi se preporučuju iskusnim igračima tenisa koji imaju dobru tehniku, igračima tenisa koji intenzivno treniraju i fizički su spremniji. Teži reketi daju snažnije udarce i bolju stabilnost, ali manju pokretljivost.

Reketi mogu imati težište (težinu) u dršci, u glavi ili na sredini reketa. Reketi koji imaju težište u dršci daju bolju kontrolu udarca dok oni s težištem u glavi reketa daju bolje ubrzanje glave reketa čime prenose više brzine u udarac i na lopticu.

 

Balans reketa

Balans tenis reketa je centar ravnoteže reketa i ovisi od rasporedu težine u različitim dijelovima reketa. Reketi iste težine mogu imati sasvim različit balans. Težina reketa može biti je prebačena u glavu reketa, u dršku ili srednji dio reketa.

Balans se uvijek označava u centimetrima i to od drške (početka reketa) prema vrhu. Ovisno o balansu reketi se dijele u tri kategorije:

Teške glave (HH) – više težine u glavi reketa,

 Lake glave (HL) – više težine u drški reketa,

Jednaki balans (EB) – jednako raspoređena težina duž reketa.

Djeci, početnicima i rekreativcima se preporučuje reketi s težinom u glavi reketa jer nude više snage i manje pokretljivosti pri udarcima.

Iskusnim igračima tenisa koji imaju dobru tehniku, igračima tenisa koji intenzivno treniraju i fizički su spremniji preporučuju se reketi s lakom glavom tj. s težištem u dršci.

izvor: www.sportskaoprema.hr / www.e-tenis.org

Puzzle by mypuzzle.org