10 pravila za igru pojedinaca

DOĐI JOŠ RANIJE

Prvo i najzanemarenije pravilo čak među teniskim profesionalcima a skoro potpuno među rekreativcima je: dođi na teren odigravanja znatno ranije od svog protivnika te se propisno zagrij i istegni i takav uđi u meč. Time znatno poboljšavaš šansu za dobrim početkom meča i povoljnim ishodom i smanjuješ značajno šansu da se u žaru igre ozlijediš. Neki igrači i odigraju set igre sa sparingom za zagrijavanje te u meč ulaze u punom pogonu.

 

PAŽLJIVO PROMATRAJ IGRAČE

Zagrijavanje sa protivnikom iskoristi da utvrdiš koji mu elementi ne idu ili tog dana ne polaze najbolje za reketom. Za 5-10 minuta zagrijavanja jasno ćeš vidjeti u koje udarce nije najsigurniji prije nego meč krene. Nemoj zaboraviti da upravo tada mnogi igrači masovno pokušavaju prikriti svoje mane. Promatranje igrača te utvrđivanje njihovih mana i prednosti možeš raditi tokom cijelog turnira.

SIGURAN PRVI SERVIS 

Pokušaj ubaciti što više prvih servisa ako je potrebno malo oduzmi snagu servisu. Uvijek variraj prvi servis miksajući brzinu, rotaciju i mjesto plasiranja. Ostaviti protivnika u nedoumici i da nagađa uz sigurnost je cilj serviranja.

ROTIRAN DRUGI SERVIS

Drugi pokušaj uvijek mora imati bar malo rotacije i biti plasiran gotovo uvijek na slabiju stranu protivnika, slice ili top-spin rotacija se preporuča. Posveti vrijeme uvježbavaju tih rotacija jer naprosto ako želiš ocijeniti kvalitetu igrača kroz jedan udarac onda je to drugi servis.

GEOMETRIJA IGRE SA OSNOVNE CRTE

Većinu udaraca odigraj kao dijagonalu ili na slabiju stranu protivnika. Mreža na sredini je niža a teren je ukupno duži tako da možeš igrati duže, jače pa i niže loptice.

IGRA NA MREŽI I PRIPREMA 

Kreni prema mreži uglavnom sa paralelom ili agresivnim udarcem na protivnikovu slabiju stranu ili kada odigraš u prazan prostor koji protivnik jedva može pokriti. Sve opcije ti moraju omogućiti ugodan prvi volej. Igrati direktno i duboko na protivnika je isto jedna od opcija jer reducira kut povratne lopte.

TAKTIČAN PRVI VOLEJ

Prvi volej uvijek odigraj duboko i po mogućnosti nisko na slabiju stranu protivnika ili u prazan prostor. Pri igranju takvog udarca obavezno je pravilo da ni u kojem slučaju ne žuriš poentirati iz prvog udaraca. Dok se drugi volej igra najčešće kao dijagonala u prazan prostor prvi je samo priprema, poboljšanje pozicije i pokušaj dovođenja protivnika u lošiju poziciju.

RAZORNI SMASH

Ogromna meta i blizina mreže omogućava ovaj često u treningu zanemareni udarac da se odigra najjače moguće, osim u slučaju kad sve van balansa. Tada ga je dobro odigrati kao plasirani visoki prvi volej te nastaviti sa poenom i prednošću pozicije.

VARIJACIJE IZVAN ZONE

Ukoliko želiš igru podići na višu razinu dodaj varijacije u rotacijama, brzinama i visinama preko mreže. Za primjer dobar slice bekend je ogromna prednost i na rekreativnoj ali i na profesionalnoj razini. Ukupni cilj varijacija je konstantno dovoditi protivnika u zonu udarca koja mu nije udobna, previsok ili prenizak kontakt sa loptom.

SNAGOM PROTIV SLABOSTI

Pokušaj što više udaraca odigrati sa svojih dobrih oružja na protivnikove slabe strane. U takvoj taktici budi dosljedan jer nije ti cilj razigrati protivnika i bespotrebno produžiti poen nego ga konstantno iskorištavati njegove slabosti i greške. Ta taktika je fer, jer igra se za poene a ne samo za užitak. Na kraju meča bez obzira na rezultat osjećati ćete se dobro ukoliko ste slijedili uredno ova pravila. 

izvor: tenis-as.com

Puzzle by mypuzzle.org